ASANSÖR PERİYODİK BAKIMI HAKKINDA
Bakım: Bir sistemdeki teknik elemanların yapısının olması gerektiği durumun korunması, yeniden kazandırılması ve mevcut durumun belirlenip değerlendirilmesi için gerekli önlemler topluluğu olarak tarif edilir. Uygulanacak planlı ve sistematik bakım yöntemiyle asansörden beklenen kesintisiz ve güvenilir çalışma süresi uzatılıp, tamire ihtiyaç azaltılabilir. Asansör bakımları TS EN-13015+A1 standardına göre yapılır. Bakım yöntemleri şunlardır;
a) Koruyucu ve Planlı Bakım: Donanım ve elemanların çalışmalarını yeterli ve uygun bir şekilde sürdürülmesi için yapılır.
b) Arızadan Kaynaklanan Bakım: Donanım ve elemanların yeniden eski çalışma koşullarına dönmesini sağlar.
c) Değiştirme: Donanım ve elemanların aşındığında veya daha fazla güvenli ve uygun çalışma kabiliyetini yitirdiğinde uygulanır.
d) Dinamik Bakım: Donanımın uzaktan izlenme ve bilgilerin bilgisayar tarafından sürekli değerlendirilmesidir.
Asansör bakımları yetkili firmalar tarafından yapılır. Kullanılan her asansörün bakım ve onarımı için yetkili bir asansör firması ile yazılı bir anlaşma yapılır. Yapılmaz ise kullanılan asansör garanti kapsamı dışına çıkar. Garanti süresince bakımı üslenen firma asansörün montajını yapan firma olmalıdır. Garanti süresi bittiğinde kullanıcı bir başka firma ile bakım sözleşmesi imzalayabilir. Bakımı yapacak firmada şu yetenekler aranmalıdır :
- TSE hizmet yeterlilik belgesine sahip olmalı,
- Satış sonrası hizmet yeterlilik belgesine sahip olmalı,
- Servis aracı olan firmalar tercih edilmeli,
- Yaşanan ilde ve yakın yerde bürosu olmalı,
- 7 gün 24 saat hizmet verme kapasitesine sahip olmalı,
- Bakım firmasında çalışan personeller hizmet yeterlilik belgesine sahip olmalı,
- Bakım firması ve asansör kullanıcıları arasında yıllık bakım sözleşmesi imzalanmalıdır.